Parabellum

Primera guerra Carlista

Santa Bàrbara

Mort i resurrecció d'Arriembanda a Santa Bàrbara

Tortosa,  02/05/1839.

El 21 a la nit,  va sortir de Tortosa,  el capità Reverter amb  trenta-nou cavalls i sis peons de la 
seva companyia;  a l'alba del 22,  es va trobar al riu Sénia un escamot  d'Arriembanda, a la qual va matar alguns homes, va recollir deu armaments  i es va retirar cap a Amposta.
El capitost carlí  Arriembanda ( Josep Calderó), padrastre de Cabrera, que es trobava a Ulldecona amb la seva facció, va saber el moviment de Reverte, que anava en direcció a Santa Bàrbara,  i es va proposar caçar-lo  amb 41 cavalls, que el seguiren per  camí descobert mentre  la infanteria carlina  més nombrosa, ho  verificava  oculta per les oliveres. De fet,  quan Reverter ja es trobava a prop de Santa Bàrbara, tenia a sobre la cavalleria enemiga, i sense més temps que per dir visca Isabel II i carreguin, els va fer front;  l'acció va acabar de tenir lloc als carrers de Santa Bàrbara. Quan  gairebé tenia dominada la situació, havent-los fet  dos morts, i més ferits, entre ells de gravetat, el capitost Arriembanda, que va perdre tres dits d'un cop d'espasa, en protegir el seu cap amb el braç. El capità va pensar que era hora de dirigir-se a Tortosa amb  els cavalls i genets,  però l'aparició de la infanteria carlista que venia emboscada i que es va parapetar  en una casa que va ocupar i diversos marges,  li destarotà els plans; doncs, a la primera descàrrega li van matar dos genets i sis cavalls, entre ells el seu, aleshores va  decidir  replegar-se a Amposta, tot emportant-se el cavall d'Arriembanda i deixant el seu mort. Una vegada a Amposta, a  instància del seu escamot,  va  tornar a sortir passat un temps per si podien enfrontar-se a  la infanteria enemiga en terreny  pla i descobert, però aquesta va esquivar la trobada i Reverter només va aconseguir veure els seus sis cavalls morts al camp i als seus dos llancers amb altres  enemics caiguts. Els carlins van recollir de nit les seves baixes,  i Arriembanda,  a qui els lliberals havien donat per mort,  va tornar a reviure, això sí mal ferit i amb tres dits menys.

Correspondència del G. Nacional.
El Guardia Nacional (Barcelona). 02/05/1839.


 Tercera Guerra Carlista

Presentació de Vallés

Tortosa, 16 de juliol.
Les presentacions d'avui són importantíssimes, no només pel seu nombre, si que també
per la seva qualitat. Vallès, el capitost que es va posar al capdavant del carlisme en aquesta província després de la mort de Tallada, el que més endavant va prendre Vinaròs i va acabdillar durant molt de temps nombroses hosts, s'ha presentat avui a l'autoritat militar d'aquesta plaça prestant jurament de fidelitat a Alfons XII. El carlisme ha perdut un cap hàbil i prudent, que enmig dels horrors de la guerra civil ha demostrat sempre la seva aversió a les violències, contenint més d'una vegada a Cucala, tan aficionat a mesures extremes. L'acompanyaven els seus dos fills, dos ajudants i els seus assistents i s'han allotjat a casa de la senyora Bienbenida Cabrera, germana de Ramon Cabrera, respectable senyora que ha residit sempre en aquesta ciutat en la que gaudeix de generals simpaties.

En grups solts, s'han presentat, en tot el dia, 30 carlistes més, tots amb armament. Han prestat jurament d'adhesió a Alfonso XII el distingit advocat don Ramon Foguet i don Pedro Franquet, ric comerciant, individus que van ser de la junta carlista. Les dues riberes de l'Ebre es troben ocupades per forces nombroses, perfectament situades per impedir el pas de qualsevol partida que volgués creuar el riu. I l'esperit públic, cada dia més i més, a favor de l'actual ordre de coses, ja que afortunadament veiem tocar els seus bons resultats.

Diario de Tarragona, 17/07/1875.